Kynutá mřížka
Potřebné ingredience
Kynuté těsto: 1 kostka droždí, 1/2 kg polohrubé mouky, 2 vajíčka, 2 dcl vlažného mléka, 3 PL krystal cukru, špetka soli, 1 vanilkový cukr, lžíce sádla, 40 g Hery, 1 PL oleje, trochu citrónové kůry.
Tvarohová náplň: 1 tvaroh, 1 vejce, 1 van. cukr, 3 PL moučkového cukru, rozinky
Švestková náplň: 1 kelímek povidel 300g, trochu rumu, 1 ČL skořice
Maková náplň: 70 g máku, 1,5 dcl mléka, 40 g cukru, 10 g tuku
Drobenka: 80 g hrubé mouky, 30 g strouhanky, 80 g krystal cukru, 80 g másla
Postup přípravy
Než nám těsto vykyne, připravím si všechny náplně a drobenku.
Tvarohová náplň, ta je jednoduchá, prostě vše smícháme dohromady a na závěr přidáme rozinky.
Švestková náplň: taky smícháme všechny ingredience
Maková: Mák podlijeme mlékem a dusíme doměkka. Pak přidáme cukr a tuk.
Drobenka: vše smíchám rukama,abych poznala jestli je drobenka kvalitní, pracujeme rychle, ať se nám máslo příliš neroztopí.
Na pomoučněném vále si těsto rozválíme a kousek těsta si dáme stranou na mřížku. Rozválené těsto přendáme na plech vyložený pečícím papírem. Z odloženého těsta si vyválíme válečky a tvoříme mřížku. Necháme znovu kynout asi 20 minut.
Pak už plníme jednotlivé čtverečky náplněmi a posypeme drobenkou. Můžeme okraje potřít vejcem. Koláč pečeme na 180°C asi 40 minut.
Takto vypadá připravené těsto na vykynutí
připravím si náplně
Drobenka
Oddělím si část těsta na mřížku
Vyválený plát si dám na pečící papír, aby se mi lépe přenášel na plech
vytvořím mřížku a nechám kynout
Náplním různými náplněmi
posypu drobenkou
Takto vypadá upečený. Naši kluci mají rádi, když jím krájím kousky tak , aby měli kousek od každé náplně.
Takto vypadá nakrájený
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé